דלקת עור אטופית הנה מחלת עור כרונית, שסימניה הראשונים מופיעים אצל תינוקות עד גיל שנה. מחלה זו שייכת לקבוצת המחלות האטופיות כאסתמה, נזלת אלרגית, דלקת עיניים אביבית ואלרגיה למזונות. לעתים קרובות החולה או בני משפחתו לוקים ביותר מאלרגיה אחת.
מהלך המחלה
מחלה זו נעה בין הטבות להחרפות, בין רגיעה להתפרצות, ומתקופות של נסיגה ועד להיעלמות מלאה של תסמינים.
במצב חריף סובלים מגרד עז ולעתים בלתי נשלט, והגירוד עצמו מחמיר את התפרחת ומגביר את תחושת הגרד. כך נוצר מעגל החוזר ומחמיר המצריך התערבות חיצונית כדי לבלום אותו.
חשוב לדעת שכשני שלישים מבין הסובלים מדלקת עור אטופית בגיל הילדות יחלימו ממנה לחלוטין.
מאפייני המחלה
התלונות העקריות הן גרד ויובש בעור, מרבית החולים מגלים סף גירוי נמוך במגע של העור עם חומרים או חפצים, שמתבטא בגרד עז מייד לאחר המגע, למשל עם צמר או סבון מייבש. לעתים התפרחות וסימני הגרד השונים קשורים בזיהום חיידקי בעור, כגורם בפני עצמו או כזיהום משני, שמתפתח בגלל התפרחות והגירודים.
הסיבות לדלקת עור אטופית
הסיבה המדוייקת עדיין אינה ידועה, וככל הנראה נובעת משילוב בין גורמים סביבתיים לגורמים תורשתיים (גנטיים).
גורמים סביבתיים – עלולים לעורר ואף להחמיר את המחלה, הם בעיקר אקלימיים. רב החולים מתלוננים על החמרה בתקופת החורף, בעוד שמצבם של אחרים מחריף דווקא בתקופת הקיץ בגלל החום והזיעה. גורמים סביבתיים אחרים הם חומרים הנישאים באויר וזיהומים. אלה יחד עם סף גירוי נמוך בעור וגורמים רגשיים עלולים להביא להתפרצות המחלה.
גורמים תורשתיים – לדלקת עור אטופית מצויים בשכיחות מוגברת במשפחות שבהן יש חולים אטופיים. מחקרים מצאו כי לחלק מהחולים יש הפרעות מסוימות בתפקוד החיסוני, והשפעת ההפרעות הללו עדיין נבחנת במחקרים רבים. ההתפרצויות וההחרפות של דלקת עור אטופית אינן צפויות תמיד וגם זה מוסיף למורכבות המחלה וסיבותיה.
אבחון המחלה
אבחון דלקת עור אטופית אינו מתבסס על בדיקת מעבדה ספציפית או על סימן יחיד, אלא על שקלול של כמה גורמים כמו- גרד מתמשך, מהלך כרוני עם התפרצויות וסימנים המופיעים בעור באזורי גוף אופייניים, סוגי הנגעים, אירועים חוזרים של זיהומי עור והיסטוריה משפחתית של מחלות אטופיות. לחיזוק האבחנה נוסיף עוד סימנים, כגון יובש בעור, הופעת בצקת מקומית בהירה, כתמים בהירים או ורדרדים מעגליים המופיעים בעיקר בגפיים
הטיפול בדלקת עור אטופית ברפואה הסינית
דלקת עור אטופית נקראת ברפואה הסינית "מחלת ארבעת קפלי הרוח". בשל מיקומה הנפוץ של הפריחה בקפלים הפנימיים במרפקי הידיים והברכיים. המונח "רוח" ברפואה הסינית מתייחס לתופעת הגרד האופיינית למחלה. מצבו הנפשי של חולה האטופיק משפיע ישירות על מצב העור.
כדי לאבחן את המחלה בצורה נכונה חשוב לשים לב להתבטאות הקלינית בשלבים השונים, לאופיין ולמיקומן של הפריחות ולתופעות סיסטמטיות אחרות, כגרד ואלרגיות המתרחשות בגוף. לכל שלב במחלה קיים טיפול שונה ואבחון נכון יביא לתוצאות טיפוליות טובות יותר.
- דיקור – לדיקור השפעה חזקה מאד, במיוחד בהורדת הגרד והרגעת הנפש. בהתקף חריף מומלץ לטפל פעמיים עד שלוש בשבוע, לעומת פעם בשבוע או פעם בשבועיים במצב מתון יותר.
- צמחי מרפא – צמחי המרפא הסיניים מהווים חלק חשוב ביותר במערך הטיפול באטופיק דרמטיטיס, כאשר המטפל מתאים את הרכב הצמחים לאבחון שעשה ע"פ עקרונות הרפואה הסינית, מהלך המחלה, חומרתה, גיל המטופל, משקל ומצבו הנפשי.
הטיפול בצמחים דינמי ומשתנה עם מהלך המחלה. כאשר הרכב הצמחים מדויק ומתאים למצבו של המטופל ניתן לראות שיפור והקלה מהירים במצב העור. - טיפול חיצוני – השימוש החיצוני במשחות משלים ומעצים את יעילות הטיפול הפנימי הבא מאותה חשיבה, ומביא להקלה מהירה יותר הן בגרד והן בשיקום העור והחלמתו.
- תזונה – התזונה היא כלי חשוב ברפואה הסינית, שהיא ביסודה רפואה מונעת.
מזונות מומלצים בדלקת עור אטופית – ירקות ושורשים, פירות ואגוזים, קטניות, דגנים, שמנים וזרעים (כגון-שמן שומשום, גריסים, טופו וכול..),אומגה 3.
מזונות אסורים בדלקת עור אטופית – תבלינים חריפים מחממים, יין ואלכוהול, קפה, סוכר, ירקות ושורשים מחממים (כגון- בצל, שום, עירית ובמיוחד חצילים), בשר, מוצרי חלב, חטיפים המכילים חומרי טעם וריח.