מחלה בה העור מאבד את הפיגמנט שלו (הצבע) ונוצרים כתמים לבנים על העור. מקומות שכיחים להופעת הויטיליגו הם פנים, שפתיים, גב כפות הידיים ואברי המין.
המחלה מופיעה בכ-2% מהאוכלוסייה ובחלקם הקטן קיימות גם מחלות אוטואימוניות נוספות כמו חוסר איזון בבלוטת התריס או סכרת.
ההשערה היא (ויש לציין שזו עדיין השערה) שמדובר במחלה אוטואימונית שבה נוצרת תגובה דלקתית כנגד תאי הפיגמנט בעור.
ברוב המקרים המחלה מתפתחת במהירות עם יצירה של כתמי עור לבנים, הכתם מתחיל בנקודות קטנות הגדלות ומתרחבות. גבולות הכתם ברורים בשלב הראשוני עד הפיכתם לאזור נרחב חסר פיגמנט. ויטיליגו יכול להיעצר לתקופה ארוכה ולשוב בחזרה, בחלק מן החולים הנגעים קטנים ובחלק הנגעים נרחבים.
הסיבות לויטילגו
הגורמים לויטיליגו אינם ידועים אך כמו שנאמר נראה שלמחלה מרכיב אוטואימוני בו הגוף תוקף בעצם…. את עצמו. אצל מרבית החולים תימצא המחלה אצל בן משפחה נוסף. יש טענות המקשרות את התפרצות הויטיליגו לטראומה (פיזית או רגשית), מתח נפשי ולחץ.
בנוסף נמצא שויטמין C מחריף את התפשטות הנגעים,אך הדעות חלוקות בעניין.
הטיפול בויטיליגו ברפואה הסינית
הטיפול מורכב מדיקור, צמחי מרפא סיניים לשתייה ולמריחה ושינוי תזונתי (ברמה הבסיסית של מה מחמיר ומה מיטיב). כמובן שהטיפול עצמו אינו מתמקד בנגעים עצמם אלא בסיבה שלהם ומכאן מטרת הטיפול, לצמצם כמה שיותר את היקף הנגעים ,למנוע את התפשטותם ולמגר את חזרתם.
טיפ קטן אך משמעותי –חשיפה לשמש למשך מס' דקות בשעות הבוקר המוקדמות מומלצת ביותר,לאחר מכן יש למרוח קרם הגנה גבוה על הנגעים בשביל למנוע פיגמנטציה והופעה של נגעים נוספים.